Het beroep spraakvormer

In Nederland werken professioneel opgeleide spraakvormers. Zij zijn werkzaam als podiumkunstenaar, in het onderwijs, als therapeut of binnen het bedrijfsleven. Velen hebben een eigen praktijk en geven kunstcursussen. Anderen hebben een aanstelling op een Vrije School of werken als spraaktherapeut in een zorginstelling. Sommigen werken als acteur of regisseur, of hebben hun eigen verteltheater. Spraakvormers met ervaring in het bedrijfleven werken als teambuilder of begeleider binnen het bedrijfsleven.

Opleiding

Een spraakvormer heeft een vierjarige basisopleiding genoten. De belangrijkste vakken zijn: spraakvorming, voordrachtskunst, vertelkunst, toneelspel, gymnastiek en literatuur. Daarnaast vindt scholing plaats en wordt stage gelopen op het gebied van de pedagogie en de therapie. Veel Spraakvormers specialiseren zich in een bepaalde richting, zoals onderwijs, gehandicaptenzorg of therapeutische spraakvorming. Hiervoor volgen zij aanvullende cursussen.

Spraakvormer worden?

Op tal van gebieden zijn er mogelijkheden om met spraakvorming te werken. Spraakvorming is een origineel vak dat in Nederland nog niet zo bekend is. Een spraakvormer heeft daarom initiatiefkracht en doorzettingsvermogen nodig. Als podiumkunstenaar schep je je eigen werk, als therapeut kun je een eigen praktijk opzetten. Veel spraakvormers maken gebruik van hun kennis en ervaring uit een eerder beroep, dat zij uitoefenden in het onderwijs, bedrijfsleven of de gezondheidszorg.

Ben je ge√Įnteresseerd in de beroepsopleiding? Momenteel wordt er in Nederland op de Hogeschool Leiden een ¬†beroepsopleiding Spraak/Drama aangeboden (zie website).